2021. április 6., kedd

Kerek évfordulós gólyák

2021-ben március 30-án érkezett a könyvtárhoz az első gólya, másnap pedig a párja. A fészekrenoválás után már a családalapításnál tartanak.

Az idei gólyapár

Családalapítás 😊

Lőrincin különleges helyen, a könyvtár parkjában található víztorony tetején is van egy nagyméretű, gallyakból készített fészek. Érdekesség, hogy 2018-ban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak segítségével visszabontották az akkorra már közel 2 m magas, 1 tonnás fészket. Ugyanis félő volt, hogy egy erősebb viharban, esetleg a víztoronnyal együtt leborul. 

Víztorony gólyafészekkel

Visszabontási előtti fészek

Táplálékkeresés céljából a gólyák gyakran sétálnak a könyvtár parkjában, a környező mezőgazdasági területeken, a Zagyva-parton, vagy akár a mederben is.

Táplálékot kereső gólya a könyvtár parkjában

Egy helyi internetes szavazásnak köszönhetően idén nevet is kaptak: Anna és Lőrinc. Nagyon vigyázzunk az 1971-től, éppen 50 éve itt fészkelő, fokozottan védett fehér gólyáinkra!

Anna és Lőrinc



 A fehér gólya leírása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

Olvasásra ajánljuk:

Fekete István: Kele https://moly.hu/konyvek/fekete-istvan-kele

Fotók: Nagy Márti, Lőrinci, Lőrinci Városi Könyvtár 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Madárkarácsonyfa, téli madáretetés

A helyi Napsugár Óvoda és Bölcsőde dolgozóinak és óvodásainak köszönhetően a könyvtár parkjában található fenyőfácska madárkarácsonyfává vál...